Quantcast
Channel: Familien Matthäi Leland i USA 2013
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Anmeldelse: Brug din iPhone eller iPad som GPS

$
0
0

Den korte version: 
Navigon USA er en velfungerende app, som omdanner din iPhone eller iPad (med 3G) til en GPS-enhed, og den virker uden at du behøver at være på nettet i USA.





Og til de særligt interesserede kommer her den lange version.

Valg af GPS-app
Familien skulle på ferie i USA med lejebil, og vi havde brug for en GPS. Det er muligt at leje en GPS sammen med bilen, men med en pris på ca. 10 dollars pr. dag ville det hurtigt løbe op.

I stedet satte jeg mig for at finde en god GPS-app til iPhone/iPad.

Efter en del research endte jeg med at købe appen “Navigon USA” til 300 kr. Jeg kunne nøjes med at købe den én gang og installere den både på min iPhone 4 og min iPad (4th generation med 3G).

iPad skal være en 3G-model
Hvis du har tænkt dig at bruge Navigon til iPad, skal det være en iPad med 3G. Ikke fordi du har brug for 3G for at køre appen, men fordi kun iPad-modellerne med 3G også har GPS.

Virker uden dataforbindelse
Navigon-appen er ikke afhængig af en dataforbindelse mens man kører, og det var den vigtigste faktor for mig, da jeg skulle vælge GPS-app. Datapriserne i udlandet er skyhøje, og alle medlemmer af familien havde på givet håndslag på at slå dataroaming fra på alle devices (der er wifi på mange cafeer, hoteller osv., så det måtte vi kunne klare os med).

Det, man må undvære, er live-opdateringer med advarsler mod tæt trafik og den slags. Det kan appen af gode grunde ikke uden at være på nettet.

Download kortene hjemmefra
Men appen skal jo have nogle kort-data, og dem kan man downloade på forhånd. Så jeg sad i ro og mag hjemme i Danmark inden afrejsen og downloadede kort til de stater, vil ville komme igennem. Kortene fylder ikke vildt meget - som et eksempel fylder en af de største filer, Californien, lidt mere end 100 MB.


Nederst kan man se, hvor meget hukommelse, der er tilbage på telefonen.

Når du downloader kort, så husk ikke bare de stater, du skal besøge, men også dem du kører igennem. Fx er det nødvendigt at have New Hampshire, hvis man kører fra Maine til Massachussets - ellers fungerer det ikke.

Det er muligt at downloade kortene til ét device og så synkronisere til andre devices via iCloud, men det havde jeg lidt problemer med. Jeg havde hentet kortene ned på iPaden og synkroniseret til iPhonen. Men undervejs på vores tur fandt jeg ud af, at ikke alle staterne var kommet over på iPhonen. Jeg har ide om, at det måske kan skyldes, at jeg ikke har nok plads på min iCloud-konto, men jeg har ikke undersøgt årsagen til problemet nærmere – så snart jeg kom nærheden af et wifi-hotspot, downloadede jeg bare de manglede kort direkte til iPhonen.

Lader til bilen er nødvendig
Jeg havde på forhånd købt et ekstra langt laderkabel samt en adapter til at sætte i cigarettænderen. Adapteren har et (eller to) USB-stik, som man kan oplade sine devices i. Brug af GPS bruger tømmer hurtigt batteriet, så det er absolut nødvendigt at have en opladningsmulighed i bilen, ellers kommer du ikke langt.

Et lille tip: Hvis du er ude i god tid inden din rejse, kan du købe adapter og ladekabel rigtig billigt på nettet fra Kina. Begge dele kan fås for 15-25 kr. (inkl. porto) på fx www.miniinthebox.com, www.ebay.com eller www.dealextreme.com. Hvis du ikke har købt elektronik direkte fra Kina før, så bare rolig - det er meget nemt og sikkert. Hvis du sørger for, at prisen pr. ordre (inkl. porto) er under 80 kr., slipper du for at betale moms og importgebyr. Ofte er portoen inkluderet i priserne på Kina-hjemmesiderne, og leveringstiden er typisk 3-4 uger. Læs mere om importgebyr.
Du betaler med PayPal, så den kinesiske netbutik får aldrig dine kreditkortoplysninger. Min oplevelse er, at miniinthebox.com leverer hurtigst, mens der er større udvalg på ebay.com og dealextreme.com. Søg på fx “cigarette usb adapter” og “iphone charger cable”.


Den ene af vores leje-biler havde to USB-stik fra starten af - men det kan man ikke være sikker på.

Vi lagde iPhonen på instrumentbrættet mellem omdrejningstælleren og speedometeret - det passede lige præcist på den bil vi havde. Men ellers kan man købe iPhone-holdere, der sidder fast med sugekop el.lign.


Hvis man bruger appen på en iPad kan det være en lidt større udfordring at finde et sted at anbringe den i bilen.

Appen tilpasser sig alt efter om man vender iPhonen/iPaden vandret eller lodret. Vi foretrak den lodrette tilstand (som vist ovenfor), for så kan man bedst se lidt fremad på ruten.

Indtastning af adresser
Indtastning af adresser i Navigon-appen foregår på samme måde som man kender fra almindelige GPS’er: Man vælger stat, by, gade og gadenummer.


Herefter klikker man “Start navigation”, og man får valget mellem op til tre forskellige ruter, som vises på et kort med angivelse af distance og estimeret tid. Jeg har typisk blot valgt den hurtigste, med mindre jeg havde en ide om, at jeg ville ad en bestemt rute.


Hver af de tre foreslåede ruter er angivet med længde og estimeret tid.

Det er også muligt at gemme adressen under foretrukne - det gjorde jeg hjemmefra med vores hoteller mm., så de lå klar og nemt kunne vælges.


Appen fandt generelt nemt alle adresser. Ud af vores mange destinitioner var der kun to, den ikke kendte. Den ene var inde midt i en nationalpark, og den anden var inde på et lufthavnsområde (det sted vi skulle aflevere vores lejebil). I begge tilfælde fandt jeg stederne på forhånd på Google Maps på en PC (klik på knappenålen og vælg ”Hvad er her?” – så kommer koordinaterne op). Man kan skrive koordinaterne direkte ind i Navigon-appen, og så virker det fint. Men det forudsætter selvfølgelig, at man har tjekket adressen på forhånd – det er for sent, når man først er on the road.

I starten havde jeg lidt svært ved at finde destinationer i Los Angeles, fordi jeg ikke altid vidste, hvilken bydel, gaden lå i (Hollywood, Sherman Oaks, Van Nuys osv.). Men jeg fandt ud af, at man ikke altid behøver skrive bydelen – det var nok at skrive Los Angeles – meget nemmere!

Man behøver ikke nødvendigvis at indtaste et husnummer – de vigtigste vejkryds er kodet ind. Dvs. man kan bede om at komme til hjørnet af X gade og Y gade – ret smart.

Det er muligt at søge efter nærliggende tankstationer, restauranter eller andre Points of Interest. Det kræver selvfølgelig at de pågældende restauranter osv. har tilmeldt sig hos Navigon, og det er typisk kun de store kæder, der har gjort det. Dvs. man skal ikke regne med at appen finder frem til en lille lokal restaurant, men den skal nok finde nærmeste Chevron-tank eller McDonalds-restaurant.

Signe viser vej
Signe er navnet på den stemme, der guider én igennem trafikken, og hun gør det rigtig godt. I god tid fortæller hun, hvis man skal holde sig i højre bane osv.


Signe taler kun dansk – det er ikke muligt at vælge andre sprog.

De almindelige kommandoer siger hun meget nydeligt, men når hun skal sige navnet på en vej eller en by, så er det med en tekst-til-tale-funktion, der undertiden kommer til at lyde ufrivilligt morsomt – Baltimore lyder som ”bæltiMÅÅre” osv. Men for det meste kommer budskabet igennem, og er vel egentlig forståeligt nok, at appen ikke kender udtalen på hvert eneste stednavn i USA.

Enkelte gange syntes vi, at instruktionerne kom lige sent nok, men generelt fungerer det fint.

Hvis man ikke lige hørte, hvad Signe sagde, kan man trykke på feltet nederst til venstre på skærmen, så gentager hun den seneste instruktion.

Man kan selv vælge, om appen skal bruge metriske enheder (km, m osv.) eller engelsk/amerikanske enheder (miles, yards osv.). Vi valgte engelsk/amerikanske enheder, så det stemte overens med trafikskiltene. Desuden føltes det også mere overskueligt at skulle køre 100 miles end 160 km :-)

Skærmen viser, hvor man skal køre – enten i 3D- eller 2D-visning.

Man kan konstant se, hvor langt der er til ankomststedet (i km eller miles) samt det estimerede ankomsttidspunkt, der kan vises enten som et klokkeslæt eller som et antal timer og minutter til ankomst (skift mellem de to visninger ved at klikke på tidspunktet).

Vi oplevede, at ankomsttiderne var lidt optimistiske. På en 5 timers tur kunne det godt tage os en halv time længere end Signe troede – selv uden særlig tæt trafik og fratrukket pauser.

Det er ikke noget stort problem – man skal bare tage den estimerede ankomsttid med et gran salt – især hvis der er børn i bilen, som er utålmodige med at nå frem.

Motorveje kan vælges til og fra
I appens indstillinger kan man vælge at slå motorveje fra. Det gjorde vi fx i Los Angeles, fordi vi syntes det var hyggeligere at køre ad almindelige veje end ad de motorveje, der gennemkrydser byen – og vi havde ikke noget problem med at turen måske tog lidt længere tid end den ville have gjort på motorvej.

Men husk endelig at slå ”forbyd motorveje”-indstillingen fra igen. Det glemte jeg – og da vi så skulle køre mod Grand Canyon, fik jeg en fejlmeddelelsen ”Ruten kan ikke beregnes”. Det kan nemlig ikke lade sig gøre at køre fra LA til Grand Canyon uden at komme på motorvej.

Fodgængermode
Appen kan også sættes i fodgængermode til når man fx går rundt i en storby. Det var ikke en funktion vi brugte vildt meget, men den kan være nyttig at have.

Troubleshooting
I løbet af de mange tusind kilometer, vi kørte med appen, oplevede vi kun ganske få problemer, men vi fik løst dem.

  • Et par gange var lyden af Signes stemme pludselig lav, og det hjalp ikke at skrue op på iPhonens almindelige volumenknapper. Der viste sig så at være mulighed for at skrue op inde i appens indstillinger. Hvordan den pludselig var blevet skruet ned, fandt vi dog ikke ud af.
  • På et tidspunkt ville appen ikke beregne en rute. Fejlmeddelelsen sagde, at der manglede et kort. Det viste sig at være førnævnte problem, hvor ikke alle kort var blevet synkroniseret fra iPad til iPhone. Så snart jeg kom på wifi og fik downloadet den manglende stat, virkede det fint.

Opdatér ikke appen, med mindre du er på en stabil netforbindelse
En af dagene sad vi på en Starbucks-cafe (der i øvrigt som regel har wifi-hotspot), og App Store fortalte, at der var en opdatering til Navigon-appen – altså ikke til kortene, men til selve appen. Jeg bad den opdatere, men det skulle jeg ikke have gjort. Det viste sig nemlig, at netforbindelsen på caféen var ustabil, og opdateringen gik i stå midt i det hele. Resultatet var, at GPS-appen var fanget i en slags ”limbo”, hvor den ikke ville fungere. Opdateringen kunne ikke afbrydes – og det hjalp ikke at genstarte telefonen. Jeg fik lidt sved på panden, for jeg kendte nemlig ikke vejen hen til det sted, vi skulle sove den nat. Men efter lidt tid kom netforbindelsen tilbage, og opdateringen kørte færdig. Pyha!

Konklusion: Det virker
Jeg har ikke den store erfaring med almindelige GPS-enheder (når jeg er hjemme i Danmark bruger jeg Google Maps’ GPS-funktion på iPhonen), så jeg kan ikke sammenligne Navigon-appen punkt for punkt med en traditionel GPS. Men overordnet har vi været ret tilfredse med appen, og jeg vi ikke tøve med at bruge den igen, hvis skal på endnu en tur.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Trending Articles